vineri, 13 februarie 2009

Iaurt pentru bebe cu scule bebelusesti


M-a cuprins febra branzei si a altor preparate din lapte, citesc de doua saptamani tot felul de carticele, bloguri, retete. Ieri am pus laba si pe o carte cu retete traditionale romanesti de branzeturi si, rasfoind la ea, am avut o revelatie: iaurtul e singurul preparat traditional din lapte care se face cu lapte fiert.

Nu imi dadea ghes asa tare inima sa prepar iaurt dar in onoarea acestei descoperiri am purces la facut. Si ca sa impusc mai multi iepuri dintr-o lovitura, am mai pus in practica si ideea folosirii incalzitorului de biberoane pe post de iaurtiera.

Si ca sa fie totul si mai vesel am folosit cat mai multe instrumente bebelusesti pe care orice mamica le poate regasi in recuzita pe care a strans-o cu atata grija si care in curand ar urma sa treaca in "arhiva".

Actorii: lapte Cedra de 3,5%, maia - iaurt grecesc Olympus. Am fiert laptele si l-am pus intr-un borcan care sa stea confortabil in incalzitor, am oprit vreo 50 de grame din cantitate intr-un pahar, am ascos o lingura de iaurt teapan grecesc si am amestecat-o cu laptele caldut oprit pina cand s-au desfacut toate cocoloasele de iaurt.



Am asteptat cu nerabdare ca laptele fiert sa ajunga la temperatura optima, adica sa fie caldut, numai bun de "insamantat". La aceasta operatiune vin in ajutor numeroase obiecte bebelusesti: poate fi un termometru de baie, poate fi un deget sensibil de mama sau, ca in cazul meu, o lingurita termosensibila pe care recunosc spasit ca pana acum n-am folosit-o. Nu-i nimic, nu-i timpul pierdut, dupa cum se vede...

Se toarna melanjul de maia in laptele caldut din borcan, se amesteca bine, se capaceste, si se asteapta vreo 6 ore cu incalzitorul pus pe setarea cea mai mica, cea de "keep warm". Acum nu ne mai ramane decat sa il indeptam catre niste pliscuri mici...

Un comentariu: